ni hao!

Posted: Wednesday, December 1, 2010 by izham27 in
5

tik tok...

dah lame aku tinggalkan blog nih semenjak aku sampai kat jordan nih..mungkin ta de idea kot nak tulis ape...huhu..hari ni..tanggal 2 Disember 2010,aku akan amik pekse Bio for the second time kat jordan..second tyme?fuh!cepat tol mase berlalu.....dah nak tige bulan aku duduk kat jordan nih...


sepanjang dua bulan(maybe lebih...hahaha) meninggalkan blog yang aku rase bukan setakat berhabuk,mungkin dah jadi rumah puake lagi, aku lalui byk peristiwa yg
aku rase di malaysia susah nak dapat...first tyme dulu bile orunk tanye kat aku,"kenape nak pilih Jordan?"..aku dengan bangge jawab,"negare Islam,senang skit...lagi2 Arab..".Antare asas mengape aku cakap camtu sbb minda aku tyme masih menganggap bangse Arab..bangse Nabi Muhammad...sepatutnye bagus2 blake...mase tu aku fikir,kalo ade yang kurang baek pon skit2 je...

Tapi, bile aku samapi kat sini..tanggapan jauh meleset sekali...hampir semua larangan Allah dan Nbi Muhammad mereka lakukan...baik lelaki mahupun wanita...aku slalu berfikir,mereka dianugerahkan al-Quran dalam bahase Arab and termasuk juga Sunnanh Nbi...tapi larangaNdalam due2 sumber syariah Islam jugak la yang diorunk suke nak buat...im not saying that all of them tapi aku tgk yang buat nih jumlahnye seperti incomplete dominance bak kate Mendel...hua3...Aku taw kat Malaysia lagi teruk..but my point is memiliki sesuatu ta bermakne ko menguasai sesuatu itu...

Mkasud aku adalah, bangse Arab ni dorunk tahu ape yang terkandung dalam al Quran tetapi mereka ta memahami dengan betul isi kandungan betul2..tu la sampai masalh seperti gangguan seksual,menipu dalam perniagaan, pemakaian yang boleh menggugat iman,masalah mentaliti(kalau janji dengan orang lain mesti esok and thats mean next month..),kurang ajar(terutama kanak2 dan pemuda) dan lain2..semua yang aku tulis ni sebahagian dari pengalamn aku duduk kat jordan baru tige bulan..pretty lot huh?..kat sini budaye menghina orang lainn agak teruk gak..budak2 malaysia slalu digelar ali baba yang membawa maksud sgt tak elok..macam aku cakap sebelum ni bukan semua buruk itu ade pade jordan..huhu..

I learnt something big...ketaqwaan itu bukan terletak pade sesiape yang memiliki al Quran dan hadis, tetapi bagi mereka yang betul memahami dan memanifestasikan segala ajaran dalam bentuk amalan...sesungguhnya yang paling tinggi disisi Allah ialah mereka yang bertaqwa..ini selari dengan dalil Quran dalam surah hujurat ayat 13(credit to Zaki..huhu)..bukan semua pisang busuk dalam satu sikat..mesti ade yang sedap..huhu..kat jordan ni byk mende aku boleh wat dengan aktiviti yang dianjurkan oleh Permai(persatuan mahasiswa Irbid) yang aku rase bagus la...

Last sekali, kat sni aku tambah kenalan baru..dengan budak2 universiti Yarmouk...bakal2 ustaz dan ustazah...yang dah kenal dari intec macam ucop,afiq yasim,zaki,iqbal,malo,suhana leza bt zulkifli,budak2 mej 06 kat intec dan dak2 mej lain, aku kenal dengan lebih rapat agy..fufu..ayat ta ley bla...haha...aku harap kat sini aku ley jadi orunk baik kat sini dan sini merupakan asas sebelum aku pulang Mlaysia dengan mengenggam segulung ijazah pergigian dengan beberape nilai tambah lain...insya allah...nak tulis banyak lagi tapi takut merapu..haha..klah...sampai sini,Adios!

aku ngan kawan2 kat laut mati( bes uh!)

LUAHAN PERASAAN SEBELUM PEKSE oleh,
-Am- (name baru orunk panggil..haha)

5 comments:

  1. takpe biarla name aku takde dlm list ko. takpe. tak ambil hati pon. cool. siapelah aku.

    org arab ni kebanyakkan yang muda dah jauh dah dari islam. same je dengan org melayu. menipu dalam perniagaan banyak. mereka ni Allah janjikan neraka Wiil.

    gud luck r exam. ko kan scorer. ;)
    tahniah r update blog. hehehe

  1. akuaqilah says:

    tajuk ni hao.aku dah fikir kau nak buat cerita pasal arab yang sebok 'ni hao ni hao' ktorang.haish-.-''
    HAHA.

    p/s : ni hao=apa khabar in chinese.

  1. timme says:

    menyempat tulis blog nak pekse~

  1. izham27 says:

    zafer:tetibe aku smpai seru nak update blog...hahaha
    aqilah:maybe that for the next post...huhu
    timme:dah tataw nak wat pe dah...

  1. Thanx Izham...

    Smart2,kirim slm kat aufa n habep..